april 18, 2024

gezond petra

Alles over gezond leven

Wat moet je weten over stevia?

Het spreekt voor zich dat er op onze planeet heel wat verschillende soorten planten bestaan. Eén van deze planten luistert naar de naam stevia. Het betreft hier een plant waarvan de bladeren er bekend om staan lekker zoet te smaken. De stoffen die verantwoordelijk zijn voor deze zoete smaak luisteren naar de naam ‘steviolglycosiden’. Een complex proces kan er in de praktijk voor zorgen dat deze zoetstoffen uit de plant kunnen worden gehaald. Voor deze stoffen geldt dat ze perfect veilig zijn om toegevoegd te worden aan allerhande voedingsmiddelen. Dat geldt echter niet voor de steviaplant zelf. Ben jij ook benieuwd om meer te weten te komen over deze plant en dan in het bijzonder over de opvallende zoetstof die ze weet te produceren? Dan moet je vooral even snel verder lezen!

Toevoeging aan voedingsmiddelen 

De stof steviolglycosiden die afkomstig is uit de stevia plant staat in de praktijk bekend als een intensieve zoetstof. Deze zou volgens verwachting zomaar even tussen de 200 en 300 keer zoeter zijn in vergelijking met suiker. Sinds het jaar 2011 is het toegestaan om deze zoetstof in de Europese Unie te gebruiken als toevoeging aan voedingsmiddelen. Van belang om te weten is dat de plant zelf binnen de Europese Unie niet mag worden gebruikt als voedingsmiddel. Bovendien is het zo dat ze ook niet mag worden toegevoegd als ingrediënt aan voedingsmiddelen. Dit zorgt ervoor dat de verkoop van producten die zijn gerelateerd aan deze plant eveneens niet mogelijk is binnen de EU. Denk hierbij onder meer aan gedroogde bladeren van de plant evenals aan poeders en extracten. 

Wat gebeurt met stevia in het lichaam van de mens?

Voor het menselijk lichaam geldt dat ze de stof steviolglycosiden niet kan opnemen. Voor de bacteriën die zich in de darmen bevinden geldt dat ze de steviolglycosiden omzetten in het zogenaamde steviol. Voor deze stof geldt dat ze door het lichaam wel grotendeels kan worden opgenomen. Uiteindelijk zal deze opgenomen steviol door het lichaam worden uitgescheiden als urine. De rest van de stof zal het lichaam verlaten via de poep. Dit betekent dat er geen sprake is van een ophoping in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat de zoetstoffen van de stevia plant uiteraard algemeen bestempeld worden als een behoorlijk stuk gezonder in vergelijking met gewone suikers.

spoon of powder

Hoe kan je weten of een bepaald product stevia bevat?

De bovenstaande informatie kan er beslist voor zorgen dat veel mensen interesse krijgen in stevia en vooral de zoete stof die ze bevat. Is er in een bepaald product gebruik gemaakt van zogenaamde steviolglycosiden? Dan zal dit altijd worden aangegeven bij de ingrediënten. Op het etiket staat dan doorgaans de term zoetstof gevolgd door steviolglycosiden. Eventueel is het ook mogelijk dat het nummer E960 wordt vermeld. Daarnaast zal je meer dan waarschijnlijk kunnen vaststellen dat er ook nog wat andere informatie op zal worden aangegeven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘verlaagde energetische waarde’. Ook het ondertussen welbekende statement ‘zonder toegevoegde suikers’ is er één die je vaak ziet opduiken wanneer je kiest voor producten met de stevia zoetstof.