april 25, 2024

gezond petra

Alles over gezond leven

Botox: niet alleen cosmetisch, maar ook medisch

Botox is een stof die we vooral kennen voor rimpelbehandelingen. Het zorgt voor een gladdere huid en minder rimpels. Er zijn echter ook diverse medische toepassingen voor botox.

We lichten er drie uit: botox tegen hoofdpijn, overmatig zweten en tegen tandenknarsen.

Hoofdpijn/migraine

Sommige vormen van hoofdpijn of migraine worden veroorzaakt door spierspanning in het hoofd. Deze spanning houdt zo stevig en lang aan, dat het een fikse hoofdpijn kan veroorzaken.

Botox, ook wel bekend als botuline toxine A, verslapt de spieren tijdelijk (rond de drie maanden). Doordat het de spieren verslapt, kan het ook gebruikt worden bij hoofdpijn door spierspanning. Hierbij wordt simpelweg een kleine hoeveelheid botox in de spier gespoten.

Bij juiste toepassing heeft dit geen effect op het gezicht: je krijgt er geen andere huid of mimiek van.

Overmatig zweten

Overmatig zweten kan eveneens worden veroorzaakt door spieren, met name in de oksels. Door overactieve spieren wordt er meer zweet geproduceerd dan de bedoeling is. Dit is niet alleen vervelend vanwege de geur, maar kan ook natte plekken onder de oksels veroorzaken. Hiervoor is het lang niet altijd nodig dat je het ook warm hebt.

Door botox in de spiertjes van de oksels te spuiten kan de zweetproductie hier tijdelijk stilgelegd worden of worden verminderd. Botox tegen overmatig zweten is net als andere botoxtoepassingen wel een tijdelijke oplossing.

Tandenknarsen

Bij tandenknarsen worden de tanden, vaak onbewust, zeer stevig over elkaar heen gewreven. Dit geeft niet alleen een hard geluid tijdens de slaap, maar kan ook het gebit beschadigen.

Bij ernstig knarsen, zonder dat andere methoden werken, kan botox uitkomst bieden. Hierbij wordt botox gespoten in de grote kauwspieren. Dit heeft geen invloed op de spraak of het vermogen om eten te kauwen, maar verlaagt wel de kans op tandenknarsen effectief.